Az egészséges takarításról szakszerűen…

 

Az egészséges takarításról szakszerűen…

 

Cikk a Tiszta Tér Technológia Magazin 2017-es őszi számából: 

KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÁS

 

A probiotikum több mint tisztítószer

- vegyszermentes takarítás, hosszú hatásidővel

Egyre több professzionális felhasználó dönt tudatosan úgy, hogy megóvja a környezet mellett a takarítószemélyzet egészségét is. Erre kínálnak alternatívát a probiotikus tisztítószerek. De mit is érdemes tudni róluk?


A takarító-szakemberek a nagy fizikai terhelés mellett az egészséget veszélyeztető és irritatív vegyszereknek vannak kitéve nap, mint nap. Szerencsére a problémát felismerve egyre jobban kezdenek elterjedni a bio tisztítószerek, nemcsak a háztartásokban, hanem a nagyfelhasználók körében is. Vannak takarítócégek, akik már kifejezetten környezetbarát takarítási szolgáltatást nyújtanak, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld termékek és technológiák használatára. Nekik nagyszerű választás lehet a probiotikus tisztítószerek használata, különösen, hogy egyre több megrendelőnél elvárás a környezetbarát termékek alkalmazása.

 

Mi a baj a vegyszerhasználattal?

Mindenki tökéletesen ragyogó, tiszta otthont és munkahelyet szeretne, azonban a vegyszerek túlzott használata többet árt, mint amennyit használ. Bizonyított tény, hogy a vegyszerek miatt nőhet az allergiás megbetegedések száma és a vegyszerhasználat összefüggésbe hozható többek között az asztma kialakulásával is. Állandó professzionális használat mellett a szervezetben toxikusanyag-felhalmozódás alakulhat ki az agresszív vegyszerek következtében, a különböző vegyszerhasználatból eredő munkahelyi baleseteket nem is említve.

A probiotikus tisztítószerek ezzel szemben természetes összetevőkkel, vegyszermentesen, a klasszikus tisztítószereknél nagyobb hatékonysággal tisztítanak és biológiai úton lebomló összetevőket tartalmaznak. Megszüntetik a kellemetlen szagokat, tisztítják és fényesítik a felületeket, mindezt anélkül, hogy használatuk károsítaná az egészséget vagy a környezetet.

 

Hogyan működnek a probiotikus tisztítószerek?

A tisztítószert a megadott arányban vízzel hígítva kell kijuttatni a kezelni kívánt felületre. Mivel élő mikroorganizmusokról van szó, így hatékonyan +5-40 Co –os hőmérsékleten fejtik ki a hatásukat. A felületaktív anyag biztosítja az azonnali tisztítóhatást, de a legjobb eredmény elérése érdekében hagyjuk a szert a felületen néhány percig. A kezelt felületet ezután töröljük le, akárcsak tennénk ezt a hagyományos tisztítószerek alkalmazásakor. Ami különös előny: a probiotikus tisztítószerek „jó baktériumai” a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású biofilmet képeznek, amely mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből áll. A biofilm kialakulása pedig gátolja a kórokozók megtelepedését és elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el. Tiszta és fertőzésmentes felületet képes biztosítani, akár 72 órán keresztül, de ezt az időtartamot befolyásolja pl. a felülszennyeződés mértéke és a felületet érő más szerek hatása.

Tehát lényegében jó baktériumokat telepítünk a felületekre. Ennek megfelelően a probiotikus tisztítószerek használata vegyszerekkel együtt NEM javasolt, mert azok elpusztítják a probiotikus tisztítószerek használata következtében kialakult „jó” biofilmet is, így pedig kevésbé lesz hatékony az eredmény.

A baktériumok táplálkozásuk során enzimeket termelnek, amelyek a baktériumok számára felvehető méretűvé bontják a szerves szennyeződések nagy molekuláit. Leginkább egy ollóhoz lehetne hasonlítani az enzimeket, amelyek feldarabolják a szennyeződéseket.

A felbontott szennyeződéseket a tisztítószerben lévő jó baktériumok (probiotikumok) elfogyasztják, így a bennük található élő mikroorganizmusoknak köszönhetően hosszabb ideig tisztán tartják a felületet, mint a hagyományos szerek, miközben egészséges mikrobiológiai környezetet alakítanak ki maguk körül.

 

Hagyományos kontra probiotikus tisztítószer

- Az emberi egészség és környezet megóvásán túl az intézményüzemeltetőknek és -fenntartóknak nyilván azt is figyelembe kell venniük, hogy bizonyos tisztítószerek és vegyi anyagok használata károsítja a padlóburkolatokat és más felületeket.

- A tévhitekkel ellentétben nem járunk rosszabbul anyagilag sem, ha lecseréljük a hagyományos agresszív szereket egy vegyszerektől mentes alternatívára. A probiotikus tisztítószerek ugyanis koncentrátum formában kaphatóak a kereskedelmi forgalomban. Sokszorosára hígíthatóak, a takarítandó felület szennyezettségétől függően hosszú időre elegendő mennyiséget biztosítanak, így gazdaságos a használatuk és a tárolásuk is.

- További előnyös tulajdonságuk, hogy használatukkal a vízelvezető rendszerben megszűnnek a dugulást okozó lerakódások és a kellemetlen szagok, mivel a csatornába ürítve is tovább dolgoznak, mindezt úgy, hogy közben a környezetet nem károsítják.

 

Milyen területeken vethető be?

A takarítás számos területén bevethetőek a probiotikus tisztítószerek és már néhány termékkel lefedhető a teljes tisztítási folyamat. Tökéletesen alkalmazhatóak az olyan speciális, kényes felületek takarítására is, amelyeket a vegyszerek csak károsítanának (pl. márvány és csiszolt kőpadlók, króm felületek). E mellett a napi rutinterületeken szintén bevethetőek: ablak-, üveg-, konyhai felületek, vizes helyiségek, szaniterek, bútorok és bármilyen padlóburkolat tisztán tartására. Vagyis a probiotikus tisztítószer innen közelítve is tökéletes alternatíva lehet bármelyik hagyományos tisztítószer helyettesítésére.

 

Dékány Bettina, SanOdor Kft.

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá a cikkhez

Válasz

* Név:
* E-mail cím: (nem tesszük közzé)
   Honlap: (http:// -rel kezdve)
* Hozzászólás:
Vissza az előző oldalra
Copyright © 2018 Sanodor Kft. - Minden jog fenntartva!